| |

Hyperventilatie ademhalingsoefening


Hyperventilatie ademhalingsoefening

Deze post gaat over een ademhalingsoefening die je kunt doen tijdens en ter preventie van een hyperventilatie aanval.”

Ademhalen is een vanzelfsprekend iets, het gaat automatisch en normaal hoort het ook goed te gaan.  Toch komt het veel voor dat mensen zichzelf “verkeerd” leren ademen, dit is een onbewust proces dat er uiteindelijk toe lijd dat de persoon een hyperventilatie aanval krijgt, of zelfs chronische hyperventilatie.

Bij hyperventilatie is de uitademingscapaciteit vaak te zwak, er word teveel en te snel ingeademd en te weinig uit geademd. Je lichaam krijgt teveel zuurstof binnen en kan dit niet goed verwerken. Hierdoor ontstaat er een tekort aan koolzuurgas.

Hyperventilatie ademhalingsoefening

Het is alweer een tijd geleden dat ik deze oefening heb geleerd, en ik heb er erg veel profijt van gehad! Het is een ademhalingsoefening die gebruik maakt van het ontspannen van je lichaam. Na het ontspannen begin je rustig in te ademen door je neus, en uit te ademen door je mond.

Je ademt in door je neus omdat de weerstand hoger is en je ademt uit door je mond omdat er meer lucht uit je mond kan. (Iets sneller).

De oefening

Begin niet direct met het veranderen van je ademhaling, anders zou je het op een dwangmatige manier doen en dat is niet goed.

Begin met het veranderen van je lichaamshouding, ga met je knieen in een licht geknikte houding staan (losjes) en maak het gebied rond je buik los. (Als het goed is moet dit ontspannen staan).

De ademhaling begint nu al rustiger te worden, nu begin je speels met meer uitademen. (Zoals ik al eerder zei, bij hyperventilatie adem je teveel in).

Het helpt als je je ogen sluit en jezelf inbeeld dat je in een rustige ontspannen omgeving bent.

Lees hier hoe ik jaren met mijn aandoening heb gelopen en er nu vanaf ben!

Similar Posts