Hartkloppingen

Hartkloppingen

We spreken van hartkloppingen wanneer het hart zonder aanleiding ineens sneller begint te kloppen. De medische term is palpitaties. Hartkloppingen zijn vervelend en kunnen je een angstig gevoel geven. Ze kunnen gevoeld worden in de borst, keel en hals en gaan soms gepaard met duizeligheid en kortademigheid. In de meeste gevallen is er niets ernstigs aan de hand.

Normale hartslag

Normaalgesproken, als je geen buitengewone inspanningen levert, klopt je hart zo’n 70 keer per minuut. Wanneer je meer inspanning levert, heeft je lichaam meer zuurstof en voedingsstoffen nodig om alle arbeid te verrichten en gaat je hart sneller kloppen om de bloedtoevoer te stimuleren. Bij een grote inspanning als hartlopen kan je hartslag oplopen tot 220 slagen per minuut.

Oorzaak hartkloppingen

Er is geen eenduidige oorzaak aan te wijzen voor hartkloppingen en zelfs de artsen tasten vaak in het duister. Onder andere heftige emoties als angst of woede kunnen de oorzaak zijn en ook bepaalde geneesmiddelen kunnen hartkloppingen veroorzaken. Vooral van geneesmiddelen voor schildklierproblemen en astma is bekend dat ze deze bijwerking kunnen hebben. Ook stimulerende middelen als nicotine en cafeïne kunnen de oorzaak zijn. Hartkloppingen kunnen eveneens voorkomen bij mensen die koorts, bloedarmoede of uitdrogingsverschijnselen hebben.

Hartkloppingen en hartziekte

Hoewel in de meeste gevallen hartkloppingen niets ernstigs hoeven te betekenen, zijn er situaties waarin je extra alert moet zijn. Gaan de hartkloppingen gepaard met pijn op de borst, het opzwellen van de voeten en ademnood, dan kan dit wijzen op een hartziekte. Heb je naast hartkloppingen ook last van diaree en gewichtsverlies dan zou er sprake kunnen zijn van een schildklieraandoening. Raadpleeg bij twijfel uw huisarts.

Voorkomen

Je kunt hartkloppingen voorkomen door regelmatig ademhalings- en ontspanningsoefeningen te doen. Het kan ook helpen om te matigen met cafeïne, alcohol en nicotine.

Gratis video’s

Ik kan het systeem van Geert Verschaeve heel erg aanraden. Neem een kijkje op zijn website en bekijk de de 4 gratis video’s.

De cursus van Geert is voor mij van onschatbare waarde geweest en ik hoop dat het jou ook verder kan helpen!

Klik hier om de video’s van Geert NU te bekijken!

Similar Posts