|

Pleinvrees

Pleinvrees

Ongeveer 5% van de volwassenen heeft er last van; pleinvrees. We kunnen de psychische aandoening pleinvrees letterlijk interpreteren als angst voor open ruimten, maar dat zou een te beperkte omschrijving zijn. We zullen hier verder ingaan op wat pleinvrees inhoudt.

Wat is pleinvrees?

Pleinvrees is een onderdeel van of een ander woord voor Agorafobie. Als je pleinvrees hebt, dan ben je bang voor bepaalde situaties en ontwikkel je vermijdingsgedrag.

Niet alleen boezemen pleinen je angst in, maar alle situaties die je als niet betrouwbaar of onveilig beschouwt. Hierbij kan het gaan om in de rij staan bij de supermarkt, alleen op de snelweg rijden, met het openbaar vervoer reizen, in de wachtkamer zitten bij de tandarts of ver van huis gaan.

De angst zit hem vooral in het feit dat er veel mensen bij elkaar zijn. Je hebt het gevoel alsof het onmogelijk is om te ontsnappen of je bent bang voor wat anderen over je denken als je opstapt. Je voelt je een stuk zelfverzekerder als je samen met iemand op pad kunt en durft dan ook meer.

Invloed op het alledaagse leven

Pleinvrees komt voor in alle gradaties, dit is dan ook bepalend voor de mate waarop het je alledaagse leven beïnvloedt. Zo zijn er veel mensen met pleinvrees die wel gewoon de straat op gaan en openbare plekken bezoeken. Zij zullen zich hierbij ongemakkelijk en onrustig voelen. Maar er zijn ook mensen die zich bijna compleet afsluiten van de buitenwereld. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Je kunt in een zwaar sociaal isolement raken en het kan leiden tot een depressie.

Behandeling pleinvrees

Pleinvrees is goed te behandelen. De huisarts kan je tijdelijk medicijnen voorschrijven als korte termijn oplossing. Maar het is ook van belang dat je de hulp van een psycholoog inschakelt. Deze zal je leren om met je angstgevoelens om te gaan.

Gratis video’s

Ik kan het systeem van Geert Verschaeve heel erg aanraden. Neem een kijkje op zijn website en bekijk de de 4 gratis video’s.

De cursus van Geert is voor mij van onschatbare waarde geweest en ik hoop dat het jou ook verder kan helpen!

Klik hier om de video’s van Geert NU te bekijken!

Similar Posts